miércoles, 19 de mayo de 2010

Sorres Mogudes diu hola!

Sorres Mogudes som un col·lectiu interdisciplinari de persones motivades per experimentar una nova forma de desenvolupar la informació i buscar la transformació social. Convençudes que la comunicació ha de recuperar el sentit d’estar al servei de la comunitat, que el periodisme ha de recuperar el compromís, l’ètica i la dignitat, se’ns va ocórrer un experiment.

La majoria ens vam conèixer fent Teatre de l’Oprimit, fet que va contribuir significativament a conscienciar-nos de les moltes opressions i desigualtats existents, que calen noves formes de comunicar-les, i que tenim un potencial col·lectiu per contribuir a solucionar-les. Moltes també veníem del periodisme, de la fotografia, de l’audiovisual o del teatre, abans de practicar el Teatre de l’Oprimit. Així que, després de participar en alguns processos de resolució de conflictes i d’empoderament amb l’objectiu de retornar la producció artística a la ciutadania, hem decidit passar a l’acció.

Mitjançant la metodologia proposada per Augusto Boal i la comunicació social, comencem un laboratori que vol ser un espai per a visibilitzar les opressions existents (i que som capaces de veure) al nostre entorn, sense pretendre oferir respostes, però sí amb la urgència de despertar preguntes, convençudes de la necessitat i possibilitat de canvi. La pregunta de partida és: sabrem fer periodisme de la mateixa manera que fem Teatre de l’Oprimit?

De moment ho farem de cinc formes: a la portada demanem a una activista de Teatre de l’Oprimit que representi una imatge d’un tema d’actualitat amb el seu cos. A les pàgines centrals, Boalà, publiquem una peça de Teatre Fòrum en cinc imatges. Després, dos reportatges escrits, Amb Lupa, i Finestra. Quasi al final, a la secció Mapeo, intentem dibuixar aspectes d’una situació conflictiva, o d’una opressió. I a la contraportada, el Punt de Fuga, que no és res més que una fotoentrevista.

En Teatre de l’Oprimit es vol trencar la barrera fictícia que separa el públic de l’escenari. A Sorres Mogudes també volem trencar aquesta barrera que han construït els mitjans de comunicació majoritaris per imposar-nos una agenda informativa i dir-nos què és interessant i què no. No sabem si serem capaces d’aconseguir-ho, és un repte.

No hay comentarios:

Publicar un comentario