miércoles, 19 de mayo de 2010

Homenatge a Augusto Boal



“Aquell que transforma les paraules en versos es transforma en poeta; aquell que transforma el fang en estàtua es transforma en escultor, aquell que transforma les relacions socials i humanes representades en una peça de teatre, es transforma en ciutadà”


(A.B.)

Augusto Boal (Brasil, 16 de març de 1931 – 2 de maig del 2009) Nominat Premio Nobell de la Pau 2008.


Dramaturg, escriptor i director de teatre, un home que en el camí de la seva vida va desenvolupar i va deixar un gran llegat: el Teatre de l’Oprimit, un mètode de teatre democràtic i participatiu per treballar amb i per les persones que viuen les desigualtats i injustícies socials. Una metodologia participativa on les persones col·lectivitzen las seves opressions i assagen en l’escenari teatral accions per la vida real, participant política i activament en la transformació d’aquesta realitat i del context.




El 1956 Augusto Boal agafa la direcció del grup Arena (fundat el 1953) i inicia una nova dramatúrgia amb compromís polític desenvolupant la creació col·lectiva on actrius i actors s’acosten més als personatges i els personatges més a la realitat. L’Arena Un grup dinàmic, en constant moviment a causa de la història que havia viscut abans, durant i després de la dictadura de Brasil, els fets van marcar la seva línia política i d’acció estètica començant a parlar i representar la realitat que es vivia en aquests anys.

Boal viu 15 anys en l’exili -entre 1971 i 1986- i durant aquest temps desenvolupa el Teatre de l’Oprimit, l’objectiu del qual és reprendre un llenguatge teatral accessible a totes les persones per estimular el diàleg i buscar la transformació de la realitat social utilitzant el teatre com política.

En 1986 crea el Centre de Teatre de l’Oprimit a Rio de Janeiro, centre dedicat a la investigació i difusió d’aquest mètode, que actualment es practica en més de 170 països i roman vigent i en constant evolució. Una de les més recents investigacions desenvolupades per Boal i CTO Rio, és l’Estètica de l’Oprimit que té com objectiu unir el pensament simbòlic i el pensament sensible del ser humà partint que totes les persones som creadores i creatives i podem transformar la realitat des de l’art i amb art.


Augusto Boal, un home al qual ni la presó, ni la tortura ni l’exili li va poder arrabassar els somnis, utopies i conviccions en la seva lluita per la justícia sinó que això li va donar més idees i força pel seus objectius, convençut que totes les conquestes de la humanitat es fan amb la vida de cada ésser humà.

Bibiana Lopera P.

No hay comentarios:

Publicar un comentario